Høsttur med The Getaway

Vi er på vei til skuta igjen. Landet nettopp  på Charles de Gaulle flyplass i Paris på vei til Sicilia.

Vakkert høstvær og enklere tur enn våre forfedre «The Norse» ledet av «Gange Rolv» som inntok områdene i Frankrike mot vest mot kanalen  sammen med dansker og islendinger i det 10 og 11 århundre. Ordnet en avtale med kongen av Vest Frankrike og i 911 ble «Rollo» «Gange Rolv» av sunnmørsslekt utnevnt til Hertugen av Normandie.

The Normans  integrerte sine gener og kultur  med det Franske og denne syntesen ble en dominerende kraft i Europeisk historie videre. For eksempel da Willhelm Erobreren tok over England ved slaget ved Hastings i 1066 men også øst og sydover der Normannerne tok makten i søritalia og på Sicilia på 1100 tallet og innsatte Roger 2 som hersker. Sunnmøringene inntok Middelhavet, slik vi nå gjør.

Sicilia var under Normannernes herredømme et multikulturelt område der , de kristne Normannerne, Jødene , Grekerne  og Araberne eksisterte sammen  med hvert sitt kulturelle og arkitektoniske og kulinariske  uttrykk. Det varte ca 150 år. Arkitektur og mat bærer preg av innflytelse fra hele middelhavsområdet.

På Sicilia kan anbefales Arancini, stekte risballer med fyll og desserten Casatella Sant Agate. Små ostekaker til minne om de amputerte brystene til helgenen som ble grusomt torturert og drept i Catania på 200 tallet.Hun er ammernes og vevernes skytshelgen i den katolske kirke.

Prøv også bakt sverdfisk eller Pasta alla Norma. Enkel pasta med bl annet Auberginer og tomater fra cuisina povra tradisjonen i Italia.

Vi skal krysse havet til Tunisia der Couscous  er en sentral ingrediens i rettene. Forsøk Lablabi suppen med bønner og stekt løk og sitron. Desserten får bli Baklawa.

Vi håper overfarten blir  trygg , uten møter med båtflyktningene som nå tar stor risiko i overfarten fra Libya til Sicilia.

Vårt neste stopp er Malta i hovedstaden Valetta. Utpekt til europeisk kulturhovedstad i 2018. Dette er » Honninglandet» Melita , som romerne kalte det. Her er funn etter bosetninger for ca 5000 år siden.Noen av de eldste i Middelhavet. Normannerne kom også hit, i 1090 og Johannes Ordenen etablerte store festningsverker her fra 1530 etter å ha blitt kastet ut av Jerusalem og senere Rhodos. Grand Harbour i Valetta skal bli et fantastisk skue og her er en lang og dramatisk historie.

Maten er god , forsøk Lampuki Pie  (Fiskepai) eller Kapunata ,en Ratatouille liknende rett.

Desserten blir Torti TalMarmorat( en nydelig mandel og sjokoladepai)

Vi ser frem til turen og maten.

Rune